Zadelmeting

Veel mensen hebben last van zadelpijn tijdens het fietsen, terwijl dit in 9 van de 10 gevallen helemaal niet nodig hoeft te zijn. Vaak kan zadelpijn door een juiste afstelling van het zadel al verholpen worden.

Soms wordt zadelpijn veroorzaakt door een zadel dat niet genoeg steun geeft. Waar een zitbank lekker zacht moet zijn, is het bij een zadel van belang dat deze steun geeft. Daarom is het ook niet vreemd dat bijvoorbeeld een racefietszadel voor sommigen als een plank aanvoelt, maar voor de professionele wielrenner als een stabiel punt op de fiets.

Een aantal oorzaken voor zadelpijn zijn:

  • Te weinig gewenning aan het zadel.
    Oplossing: minstens 1x per week, te fietsen, zodat de zitbeentjes kunnen wennen aan het zadel.

  • Het zadel is te zacht en de rijtijd is langer dan 30 minuten achtereenvolgend.
    Oplossing: neem een steviger zadel.

  • De vorm van het zadel sluit niet goed aan op het lichaam.
    Oplossing: Kies een zadel met een andere vorm. Bolle zadels kunnen het gevoel geven dat de zitbeentjes uit elkaar worden geduwd. Laat d.m.v. een zadelmeting de afstand tussen uw zitbeentjes meten en bepaal welk zadel wel voor u geschikt is.

Waarom een zadelmeting?

Met een Popo meetsysteem kunnen wij je een zadel adviseren dat de kans op zadelpijn aanzienlijk verkleint. SQlab, maar ook Enyou zadels, hebben een methode ontwikkeld om de afstand tussen de zitbotjes van het bekken te meten. Dit gebeurd bij ons op een speciaal meetapparaat.

Hiervoor ga je op de Popometer meet-board zitten en maakt daarbij een holle rug en volgt de instructies op. Na de meting controleren we de afdruk van de zitbotjes en kan de optimale zadelbreedte berekend worden. Hiervoor wordt de gemeten bekkenbreedte door ons in de speciale software ingevoerd en stellen we je een aantal vragen. Deze hebben invloed hebben op de juiste keuze van het zadel, bijv. fietstype en zithouding.

Dit meetconcept heeft zich in de afgelopen jaren bewezen en het is tegenwoordig bijna ondenkbaar om zonder meting een goed zadel aan te schaffen.

De meeste zadelmodellen zijn beschikbaar in diverse breedtematen. Zo kunnen we je garanderen dat jouw zitbotjes optimaal op de juiste plek van het zadel gepositioneerd worden. Alleen op deze manier kan het gevoelige kruis, bij zowel mannen als vrouwen, ontzien worden en wordt de druk over de gehele breedte van het zadel comfortabel verdeeld. Het is handig het zadel er door ons op te laten zetten voor een beter resultaat. Ook de fiets meenemen vanwege de fietshouding is een pré.